Kaagcup 2012: Geen prijzen, toch erg geslaagd!

In het afgelopen weekend hebben de Zeeverkenners, Wilde Vaart en de Stam deelgenomen aan de Kaagcup Zeilwedstrijden. Ondanks dat onze groep niet in de prijzen is gevallen, mag het weekend toch wel als geslaagd beschouwd worden.

Nadat donderdag middag in recordtempo de boten waren ingeladen, kon de sleep naar de Kaag vertrekken. Drie kwartier later kwamen we aan op het “Scoutingeiland” Boterhuiseiland, waar tijdens dit weekend zo’n 1000 Scouts hun tent hadden opgezet. Toen alle boten waren uitgeladen en de tenten waren opgezet, was het voor de Zeeverkenners tijd om te beginnen met koken. De WV en de Stam kozen ervoor om het koken uit te besteden aan de snackbar in Warmond.

Na het avondeten konden de Zeeverkenners nog even lekker hun energie kwijt tijdens een spel op het recreatieterrein aan de overkant van het eiland, bij ’t Joppe. De WV-leden vermaakte zich goed op het eiland, waar ze al snel bekenden tegenkwamen die ze drie weken ervoor bij het regionale Wilde Vaart-weekend hadden ontmoet.

Vrijdagavond was het dan zover: de wedstrijden stonden op het punt om te beginnen. En met voldoende zon én wind was dit een perfecte dag voor de zeilwedstrijden. Vandaag stonden de kwalificaties op het programma: de uitslagen van de ochtend- en de middagwedstrijd bepaalden samen in welk veld de boten de volgende dag zouden starten.

Voor de wedstrijden kreeg de 1660 aan boord bezoek van Marleen, een journaliste van het Leidsch Dagblad. Marleen heeft een kwartiertje meegezeild en verschillende vragen gesteld aan de bemanning van deze boot. Dit heeft geleid tot een groot stuk in de krant van afgelopen zaterdag.

Aangezien er tijdens de Kaagcup zo’n 300 boten deelnemen, kunnen deze niet allemaal tegelijk de wedstrijd zeilen. Daarom zijn alle boten ingedeeld in velden met zo’n 25-30 boten per veld, waarbij het onderscheid gemaakt wordt tussen:

– Standaard lelievletten (voor kinderen tot 16 jaar)
– Vrije klasse Lelievletten (geen leeftijdsbeperking)
– Schouwen
– Een extra prijs is er voor de beste schouw met de bemanning onder tot 17 jaar.

De uitslagen van de vrijdagochtendserie waren als volgt:

Zeeverkenners (Standaard Klasse):
1435 (Petra) 14e
1222 (Lisette) 15e
1660 (Laura) 19e

Wilde Vaart (Schouwen):
25 (Mats) 19e
29 (Michelle) 16e
Stam (Vrije Klasse):
1329 (Mark) 10e
’s Middags werden de volgende resultaten neergezet:
Zeeverkenners (Standaard Klasse):
1435 (Petra) 8e
1222 (Lisette) 15e
1660 (Laura) 19e

Wilde Vaart (Schouwen):
25 (Mats) 21e
29 (Michelle) 18e
 
Stam (Vrije Klasse):
1329 (Mark) 7e
Na de wedstrijden keerden iedereen terug naar Boterhuiseiland, voor het avondeten en het avondprogramma. Om vervolgens weer voldoende slaap te pakken, zodat iedereen de volgende dag weer fit genoeg was voor de wedstrijden.
 
Zaterdagochtend stonden dan de finale wedstrijden op het programma. Even leek het erop dat er geen wind zou zijn, maar gelukkig trok deze al vrij snel na de start van de eerste velden weer aan. Zodat alle wedstrijden gezeild konden worden en er zaterdagmiddag een echte eindstand kon worden opgesteld. Deze eindstand ziet er als volgt uit:
Zeeverkenners (Standaard Klasse):
1435 (Petra) 26e in veld 2
1222 (Lisette) 11e in veld 3
1660 (Laura) 16e in veld 4In het wisselbeker klassement (dé Kaagcup), waarin de resultaten van de beste drie vletten per groep tellen, zijn de Zeeverkenners op een mooie 13e plek geëindigd.

Wilde Vaart (Schouwen):
Er is maar één schouwenveld. De resultaten van alle wedstrijden tellen voor het eindresultaat:
25 (Mats) 11e op zaterdag, 18e totaal, 4e in t/m 17 klassement
29 (Michelle) 13e op zaterdag, 15e totaal
 
Stam (Vrije Klasse):
1329 (Mark) 21e in veld 1
Voor de Zeeverkenners en de Stam was het na de wedstrijden haasten om te eten, de tenten af te breken en de boten weer in te laden. Zodat ze na de prijsuitreiking weer snel naar Lisse konden vertrekken. De WV had wat minder haast, aangezien ze nog een nachtje langer bleven kamperen.
Tijdens de prijsuitreiking was het erg druk op het eiland, alle deelnemers en leiding (in totaal zo’n 1500 personen), kwamen kijken of ze een prijsje hadden gewonnen. Wethouder Kees van Velzen van de Gemeente Teylingen (waar de Kagerplassen en het Boterhuiseiland onder vallen) noemde één voor één de prijswinnaars op. Helaas voor de Shawano’s, vielen we dit jaar niet in de prijzen. Toch heeft iedereen een leuk weekend gehad, waar de erg goede weersomstandigheden zeker aan hebben bijgedragen.
Foto’s van dit evenement zijn te vinden in het foto-album op deze website en op de facebookpagina van de organisatie. Op het Shawano-Twitteraccount is een ook verslag in foto’s en kleine berichtjes te vinden.